Onderhoud van uw vijver

Vijveronderhoud, planten onderhoud algen verwijderen
testen van het water, helderheid, zuurstof

Contact

Het onderhoud tijdens het voorjaar en najaar zijn belangrijk

Je vijver zit boordevol leven

Uw vijver moet je regelmatig onderhouden. De natuur komt terug tot leven tijdens de lente en dat geldt eveneens voor je vijver. Al je waterplanten gaan terug groeien. De dode planten of delen moeten gesnoeid en verwijderd worden. Een mooie vijver is altijd in balans. De juiste planten zorgen voor leven, maar kunnen ook als een natuurlijke filter werken.

Water en zuurstof in de juiste verhouding zijn essentieel voor je vijver. Veel neerslag is slecht voor het water. We controleren het water op de zuurtegraad en de hardheid van het water. Verversing van het water met toevoeging van de juiste vijverproducten, herstelt je vijver terug naar zijn oorspronkelijke toestand.

Stilstaand water heeft altijd de vorming van algen tot gevolg. Tijdens de aanvang van de lente is het beste moment om deze algen te bestrijden. Nadien kunnen er nieuwe planten herplant worden.

Gezonde vissen in je vijver

 

Na de winter is de immuniteit van je vissen verminderd. De meeste zieke vissen komen daardoor vooral voor tijdens het voorjaar. Het is niet altijd eenvoudig om zieke vissen van de andere af te zonderen. Maar het is wel noodzakelijk om verdere vespreiding te voorkomen. Sommige vissoorten zijn behoorklijk duur in onze contreien.

In het winterseizoen wanneer de vorst heerst moet je letten dat je vijver niet dichtvriest. Veel vissen gaan in winterslaap en ook je planten hebben een soort van "winterslaap". Bij het dichtvriezen van de vijver kan er geen zuustof meer aan het water en kan de zuurtegraad van het water verhogen wat nooit goed is voor alles wat leeft in je vijver. Let er dus op dat je vijver nooit volledig dichtvriest. Wij kunnen daarom ook tijdens de vrieskou een winteronderhoud doen, met openingen in het ijs of volledig ijsvrij maken. Het is voor al het vijverleven belangrijk dat er voldoende licht kan doordringen.

vijver 1
vijver 2
vijver 3

 

vijver 4
vijver 5
koi vijver