Het vellen, laten kappen of snoeien van bomen

Van snoeiwerk tot het volledig uitdoen van de boom

Contact

Het werk kan gevaarlijk zijn, vertrouw dit toe aan vakmensen

Een boom vel je niet zomaar schakel een professioneel in

Er zijn verschillende termen voor dit werk: een boom vellen, het rooien van bomen en het kappen van bomen. Het kappen van bomen is de meest bekende omdat je voor grote bomen een kapvergunning nodig hebt van de gemeente. Heeft u een bos in uw tuin dan heeft u een vergunning van het agentschap "Natuur en Bos" nodig. Vraag dit op tijd aan.

Naar gelang de hoogte van de bomen wordt er beslist of we met een hoogtewerker werken of dat we in de bomen kruipen. Veiligheid voor u en voor ons is primordiaal. Indien er grote takken van de bomen bij uw buur hangen, dan moet u uw buren informeren en afspraken maken. Het is belangrijk dat dit op voorhand gebeurd en niet de dag zelf. Komen wij bij u aan en uw buur weigert dan wordt de dag toch aangerekend.

Wij moeten met de hoogtewerker tot aan de boom geraken. Het komt voor dat wij via een ander perceel toegang moeten krijgen. Bel ons op voorhand indien u twijfelt.

Een aantal bomen kan heel wat hout opleveren. Het hout kan nadien gezaagd worden of gehakseld of afgevoerd. Dit zijn mogelijke opties, maar we moeten het op voorhand wel weten.

 

Wij werken met een boom-vel-plan

 

Er wordt steeds op voorhand bepaald in welke richting de boom gaat vallen. Gebouwen, muren, tuinafsluitingen, kabels,... een volwassen boom kan snel honderden kilo's wegen.

Grote, hoge bomen worden steeds in delen gezaagd. Dit om het risico en de schade te beperken. Wij hanteren de juiste zaagtechnieken. Door deze technieken snoeien wij de bomen "onder controle". Bomen worden enkel geveld als het weer het toelaat. Bij rukwinden of storm wordt er niet gewerkt.

In de top 3 van onze opdrachten staat het opruimen / wegzagen van bomen na stormschade. Bomen die vallen tijdens een storm kunnen zieke of stervende bomen zijn die minder goede wortels hebben of droog zijn en daarom breken. Twijfelt u of uw boom of bomen nog gezond zijn, vraag ons dan om advies. Wij zullen altijd proberen de boom te redden, maar indien er een risico op omvallen is, dan moet er ingegrepen worden. Preventief snoeien is altijd onder controle en goedkoper dan wanneer de bomen door de tuinmuur en door het tuinhuis van de buren gaat.

boom omhakken
hoogtewerker
gezaagd en gestapeld hout

 

oude wortels van bomen
snoeien van takken
hakselaar

 

 

Zijn er nesten van vogels in de bomen dan mag u tijdens het broedseizoen de boom niet vellen. Zelfs niet als u een kapvergunning heeft.
De term het rooien van bomen betekent dat we ook de wortels van de boom zullen verwijderen. De boomstronk wordt gefreesd. Het rooien van bomen is soms nodig als de oude wortels aan de oppervlakte komen. Het rooien kan de grond terug mooi gelijk maken zodat planten en bloemen of struiken terug meer plaats krijgen.

Zieke bomen kan je vervangen door nieuwe bomen te planten. Bij sommige gemeenten ben je dit zelfs verplicht. Informeer u op voorhand.