Nieuwe gazon Gazon laten aanleggen Vernieuw uw gras

Uw tuinspecialist voor een perfect nieuwe gazon of gazonrenovatie

U wilt een nieuwe gazon laten aanleggen in uw tuin

Een gazon aanleggen of zaaien doe je best in de juiste periode. In de lente van april tot mei en in de nazomer van eind augustus tot eind september.

Er komt meer bij kijken dan alleen het zaaien. In uw grasperk zit meestal hier en daar wat onkruid. Stap 1 is dus al het onkruid verwijderen. De grond maken we best gelijk maar daarom niet waterpas. In uw tuin is water en lucht essentieel. Een goede afwatering is nodig zodanig dat u geen plassen krijgt in uw gazon.

Indien de gazon in zeer slechte staat is kan er ook gekozen worden voor grasmatten. Bij grasmatten halen wij de bovenste gazonlaag van uw tuin eraf. De grasmatten kunnen vrij snel worden gelegd, waardoor dit zowel voor kleine als grote tuinen een goede optie is. De grasmatten hechten zich vrij snel aan de bestaande bodem.

Met het leggen of zaaien van uw gazon is het werk niet klaar. Vooral in de eerste 2 weken na een nieuwe gazon is de opvolging belangrijk. Het meeste onderhoud is het sproeien van het gras, maar u mag in die eerste weken niet op het gras lopen en dit geldt ook voor uw kinderen en de hond. Het sproeien doe je best wanneer de zon al aan het zakken is, sproei dus nooit uw gras, bloemen of planten midden in de dag.

Wat doen de hoveniers van Tuinwerken en Tuinonderhoud?

Bepaal de grond

Je kan het gazongedeelte uitbreiden of inperken. Bij uitbreiding moet je bestaande planten, struiken,... bomen eerst verwijderen en de grond klaarmaken.

Bestaand onkruid verwijderen

Onkruid bestrijding doe je best op een milieuvriendelijke wijze. De klassieke manier met een onkruidsteker is nog steeds de beste manier, hou het natuurvriendelijk.

Geen gazon op een zure grond

Hoe zuur is je grond? Hoe vruchtbaar is de grond? Hoe is de structuur van de bodem? Vooral de juiste zuurtegraad is van belang. De ideale pH waarde ligt tussen 6 en 7. Kalk kan de zuurtegraad verlagen.

Pak uw grond aan

De grond ga je best wat "omwoelen". Zorg voor lucht in uw grond. Heeft u een spade staan dan kan je hiermee al aan de slag. Heeft u een grote tuin dan gebruiken we een motorfrees.

Is je bodem goed genoeg?

Alles wat groeit in uw tuin neemt voedingstoffen op uit uw grond. Het laten aanleggen van een nieuwe gazon is een ideaal tijdstip om uw grond aan te sterken met nieuwe voeding.

Moet je de grond bemesten?

Pas gezaaid gras, heeft die typische kleur. De kleur zegt iets over de gezondheid van de grassprieten. Heeft uw gras een gezonde kleur dan is bemesting niet nodig. Ziet het er niet uit gebruik dan vooral organische mest.

Haal oneffenheden uit uw grond

Gazon leg je best aan op een egale grond. Let op een egale grond is niet hetzelfde als een grond die waterpas is. Egaliseren kan je doen door te harken en door nadien met een zware tuinrol te rollen.

Vele soorten gras

Kies het gras dat bij u en uw tuin past. Wilt u minder onderoud kies dan voor traaggroeiende gras. Wordt er gevoetbald, kies dan voor een sportgazon. Kijk ook naar zon en schaduw, hiervoor zijn specifieke graszaden verkrijgbaar.